Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η «εκκαθάριση» κόκκινων επιχειρηματικών

Όσο τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ανακεφαλαιοποίηση, στο παρασκήνιο οι ελληνικοί θεσμοί, Τράπεζα της Ελλάδος και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καταστρώνουν την στρατηγική για την αναδιάρθρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, με έμφαση στη διαχείριση των επιχειρηματικών χορηγήσεων.
Χθες η ΤτΕ έκανε την πρώτη παρουσίαση της μελέτης της BlackRock για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανά είδος και ανά τράπεζα σε τεχνικά κλιμάκια του ΤΧΣ, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από τους δύο φορείς και έπεται και συνέχεια συναντήσεων, μέχρι να ολοκληρωθεί ο «μπούσουλας» διαχείρισης των προβληματικών χορηγήσεων.

Σε πρώτη φάση θεσμοί και πιστωτικά ιδρύματα θα εξετάσουν τα ευρήματα της BlackRock για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, όπως και η αξιολόγηση της ικανότητας τους να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι αλλαγές που δρομολογούνται ήδη και θα βρουν πεδίο εφαρμογής από το 2016 θα είναι σαρωτικές, καθώς «τρίτοι πάροχοι», θα αναλάβουν δράση για να ανασυντάξουν ολόκληρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, επιβάλλοντος συγχωνεύσεις, καθορίζοντας το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο βιώσιμες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν οικονομικά από υφιστάμενους μετόχους ή θα αλλάξουν χέρια, ενώ οι μη βιώσιμες θα «σπάσουν» σε κομμάτια ώστε να πουληθούν ή να κλείσουν.
Αυτή είναι η εικόνα που περιέγραφαν στελέχη από τις συστημικές τράπεζες, στη βάση όσων επιβάλει το Μνημόνιο ΙΙΙ και καλούνται εφαρμόσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν των μνημονιακών απαιτήσεων, καλούνται να διευκολύνουν θεσμικά την πώληση «κόκκινων» στοιχείων του ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως για παράδειγμα «πακέτο» επιχειρηματικών δανείων, με στόχο την εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων και τη βελτίωση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και ουσιαστικά να ανοίξουν τον δρόμο στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, αλλά και ολόκληρων κλάδων.
Η διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων είναι αυτή που πρωτίστως ενδιαφέρει τα ξένα funds, επενδυτικά και distress, και ειδικότερα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, οι οποίοι υπόσχονται μεγάλο περιθώριο κερδών και επιτρέπουν το «γκρουπάρισμα» των χορηγήσεων και την πώληση σε... πακέτα.
Σύντομα θα είναι έτοιμη και η μελέτη του ΤΧΣ, σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο, η οποία θα καταγράφει τις νομικές, θεσμικές και τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα ώστε να «ανοίξει» η αγορά της διαχείρισης των δανειακών χαρτοφυλακίων και να επιτραπεί η είσοδος τρίτων παρόχων, ξένων οίκων εξειδικευμένων στη διαχείριση δανείων.
Το Ταμείο σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα της χώρας θα παράσχει ανάλυση με σκοπό τον προσδιορισμό των μη κανονιστικών περιορισμών και εμποδίων (π.χ. διοικητικά, οικονομικά, νομικά κ.λπ), για την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, οι δύο φορείς θα προσδιορίσουν μηχανισμούς και διαδικασίες για την επιτάχυνση της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα επόμενα βήματα

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το Μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, επιβάλλει έως τον Δεκέμβριο οι αρχές θα διαμορφώσουν συντονιστικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση οφειλετών με μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά χρέη, πρώτον, με την κατηγοριοποίηση των εμπορικών οφειλετών που φέρουν μεγάλα δημόσια χρέη ανάλογα με την βιωσιμότητά τους και, δεύτερον, με την θέσπιση νομοθεσίας για τη διευκόλυνση της ταχείας εκκαθάρισης μη βιώσιμων οντοτήτων έως τα τέλη Μαρτίου 2016, και την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2016.
Έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 και μετά την λήψη των προτάσεων των τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταλήξει σε συμφωνία με τις τράπεζες όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους τακτοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιλαμβανομένης π.χ. της αναδιάρθρωσης χρεών και της σύστασης κοινών επιχειρήσεων. Οι τράπεζες θα υποβάλουν αναφορά ανά τρίμηνο από τον Ιούνιο του 2016 στην ΤτΕ αντιπαραβάλλοντας τις επιδόσεις τους έναντι βασικών δεικτών.
Το ΤΧΣ από την πλευρά του θα εφαρμόζει κριτήρια επιδόσεων για την τακτοποίηση επισφαλειών και στις διοικήσεις των τραπεζών έναντι επιχειρησιακών στόχων που συμφωνούνται μεταξύ των τραπεζών και της ΤτΕ. Ακόμη, το Ταμείο θα παρουσιάσει και θα εφαρμόσει σχέδιο δράσης για την τακτοποίηση των «κόκκινων» δανείων με σκοπό την βελτίωση του συντονισμού μεταξύ τραπεζών και την ταχύτερη αναδιάρθρωση μεγάλων εταιρειών και, σε περίπτωση που απαιτείται, την από κοινού αντιμετώπιση ολόκληρων τομέων της οικονομίας.

Ρόη Χάικου , CNN Greece


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο