Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Μαρία Πολύζου: Η ιστορια της μαραθωνοδρόμου που έτρεξε 527 χλμ

Μια εξέχουσα προσωπικότητα, ένας άνθρωπος με απίστευτη δύναμη ψυχής, άξια θαυμασμού για την επιμονή και τα κατορθώματα της. Πρόκειται για τη πρώτη και μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια που κατάφερε να πραγματοποιήσει τον Φειδιππείδιο άθλο, τη Μαρία Πολύζου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όπως μας εξιστορεί η ίδια, κόλλησε το μικρόβιο του αθλητισμού από πολύ μικρή… Σε ηλικία μόλις 12 ετών γοητεύτηκε από τον στίβο, το τρέξιμο και τα στάδια και κατάλαβε όταν στα βήματα της προσθέτονταν ακόμα περισσότερα χιλιόμετρα, πως ήταν γεννημένη για αυτό το σκοπό. Ήταν αυτός ο δικός της δρόμος, αυτό που της ταίριαζε και έτσι πραγματοποίησε και τον πρώτο μαραθώνιο λίγα χρόνια αργότερα όταν πλέον έγινε 17 ετών. Το τρέξιμο είχε γίνει πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού της.

1
Έτσι επί σειρά ετών διέπρεψε ως πρωταθλήτρια, σπάζοντας πανελλήνια ρεκόρ, έτρεξε για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα, έγινε Βαλκανιονίκης και έχει τιμήσει την Ελλάδα με την αξιοπρεπή παρουσία και αξιέπαινη συμβολή της στην ιστορία του αθλητισμού.
853a9a0ea98851fce87dc42f9a815084
Το 2004 αποσύρεται από τον ενεργό πρωταθλητισμό. Δεν είχε πει όμως ακόμα την τελευταία της λέξη. Η Μαρία, παίρνει το 2010 μια καθοριστική για τη ζωή της απόφαση. Υπερήφανη για την μάχη του Μαραθώνα, που χάρισε όπως μας λέει την ειρήνη και την δημοκρατία στην πατρίδα μας, στην επέτειο των 2.500 ετών θέλει να ευχαριστήσει με τον δικό της πάντα ξεχωριστό τρόπο τους προγόνους μας, τρέχοντας από την Αθήνα στη Σπάρτη και από κει πίσω πάλι στην Αθήνα μέχρι και τον Μαραθώνα. Ούτε λίγο ούτε πολύ524 χιλιόμετρα μέσα σε 7 ημέρες και νύχτες, κάτι σαν να λέμε δηλαδή 13 μαραθωνίους μαζί! Απίστευτο και όμως αληθινό.
3
Τη ρωτήσαμε έκπληκτοι πως τα κατάφερε και αν έκανε κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή τη πρόκληση.
«Η προπόνηση έγινε στο μυαλό μου, 24 ώρες έτρεχα στη Σπάρτη νοερά» μας απαντάει και ήταν ο σκοπός μου που έπρεπε, αφού είχα πάρει την απόφαση, να τον ολοκληρώσω ότι και να γίνει, «ή ταν ή επί τάς», όπως λέει χαρακτηριστικά με την εικόνα που είχε σχηματίσει στο μυαλό της, να προσκυνά δηλαδή το μνημείο των 192 Αθηναίων μαραθωνομάχων να της δίνει την απαραίτητη ώθηση.
4
Τι χρειάζεται για να επιτύχει κανείς αυτό το επίτευγμα?
Πίστη, φυσική αντοχή, καλό μυαλό, επιμονή, υπομονή και θέληση μας εκμυστηρεύεται η ίδια .
5
Ταυτόχρονα έξτρα πηγή δύναμης όπως μας αποκαλύπτει δεν είναι άλλη από τη μεγάλη ευθύνη του εθνόσημου, η εθνική συνείδηση και η πατρίδα.
Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λοιπόν, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου αναβιώνει τον άθλο του Φειδιππείδη. Όταν μας αφηγείται την εμπειρία της μοιάζει ακόμα να μην το πιστεύει ότι τα κατάφερε.
«Κάθε χιλιόμετρο που περνούσα ήταν πιο δύσκολο στο σώμα, αλλά πιο εύκολο για το μυαλό» αναφέρει. Πόνος κυρίευε όλο της το σώμα όμως η ψυχή της ήταν αυτή που πλέον την καθοδηγούσε. Όταν έφτασε στη Σπάρτη, είπε μέσα της: «Τώρα πια επιστρέφουμε, καμία σπιθαμή φόβου δεν επιτρέπεται».
6
Αποφασισμένη για όλα. Κυριακή 1η Αυγούστου του 2010 φτάνει στην Αθήνα με 40 βαθμούς Κελσίου, και το τελευταίο κομμάτι μέχρι τον Μαραθώνα, τα τελευταία 40 χιλιόμετρα να δείχνουν… παιχνιδάκι μπροστά στα προηγούμενα αμέτρητα χιλιόμετρα. Συνεχίζει ακάθεκτη, η ανακούφιση και η ανάταση στην ψυχή της κορυφώνεται όταν φθάνει στον τερματισμό.
7
«Νιώθω πλούσια γιατί είμαι Ελληνίδα, έχουμε χρέος να υπηρετούμε την πατρίδα, να κρατάμε ψηλά τα ιδεώδη καθώς είμαστε γεννημένοι με μια μεγάλη περιουσία» συμπληρώνει.
8
Ως προπονήτρια στο Marathon team Greece βλέπει ανθρώπους που έτρεξαν και προπονήθηκαν μαζί της να της λένε ότι άλλαξαν ριζικά, ένα κλικ στο μυαλό τους άλλαξε όχι μόνο την ιδιοσυγκρασία αλλά και ολόκληρη τη ζωή τους.
Στο τέλος της συνέντευξης της ζητήσαμε να απευθύνει το δικό της μήνυμα:
«Διανύουμε δύσκολες εποχές, όμως παρ ’όλα αυτά, πρέπει να κρατάμε ψηλά τις ηθικές αξίες, καθώς όπως πιστεύω και από την προσωπική μου πορεία, αν έχεις έναν στόχο θα τον επιτύχεις, θα βρεις τον τρόπο, το καλό εκείνο τρόπο για να φτάσεις εκεί που επιθυμείς. Δεν πρέπει να κατεβάζουμε το κεφάλι κάτω. Η νέα γενιά πολύ περισσότερο από εμάς, πρέπει να πιστεύει στις δυνάμεις της και να έχει πάθος με αυτό που κάνει και θα τα καταφέρει!»
9

ereportaz


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο