Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Το τολμηρό ταξίδι ενός καινοτόμου Έλληνα

Τι σημαίνει να είσαι νέος άνθρωπος και ν' αφήνεις τις παγωμένες Βρυξέλες για να πας κάπου ανάμεσα στο Γύθειο και στη Σπάρτη και να οργανώσεις μια αγροτουριστική μονάδα; Να της δώσεις μάλιστα το όνομα «Ευμέλεια», που σημαίνει αρμονία; Σημαίνει προφανώς θάρρος, αποφασιστικότητα, φαντασία. Όλα όσα η ίδια η μονάδα αντανακλά.


Πλαισιωμένη από απέραντους ελαιώνες, αμυγδαλιές και πεύκα, η Ευμέλεια έχει γίνει το καταφύγιο για πάρα πολλούς τουρίστες, και όχι μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Είναι το δημιούργημα του Φραγκίσκου Καρέλα, ο οποίος από το Μανχάταν, όπου μεγάλωσε και σπούδασε, ήρθε στην Ευρώπη και για πολλά χρόνια εργάστηκε ως στέλεχος στη μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Κι από κει πήρε τη μεγάλη απόφαση να κάνει πράξη το όνειρό του: Να γυρίσει στις Γούβες της Λακωνίας, στο παλιό κτήμα της οικογένειας, στην πατρογονική γη, και να την κάνει να ανθίσει.
Και τα κατάφερε! Μέσα σε πέντε χρόνια δημιούργησε ένα βιολογικό αγρόκτημα με ξενοδοχειακές και συνεδριακές εγκαταστάσεις, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση της φύσης. Μια φάρμα και ξενοδοχειακή μονάδα αγροτουρισμού υψηλών προδιαγραφών και άνεσης, που φιλοδοξεί να προσφέρει μια συνολική εμπειρία. Ένα μέρος κατάφορτο από δέντρα, βιολογικά  λαχανικά, ανθισμένους κήπους, βότανα, που φιλοξενεί παράλληλα την εκτροφή ζώων. Ενώ διαθέτει πέντε παραδοσιακά διακοσμημένα οικήματα στην καρδιά του βιολογικού κτήματος, στα οποία μπορούν να καταλύσουν οι επισκέπτες. Κι όλα αυτά σε μια παραδοσιακή αγροτική περιοχή, περιτριγυρισμένη από τον Ταΰγετο και Πάρνωνα, και περίπου 13 χιλιόμετρα από τον όμορφο Λακωνικό κόλπο.

Όλες οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, είναι κατασκευασμένες με φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο υλικά και σχεδιασμένες έτσι ώστε να κάνουν χρήση των δυνάμεων της φύσης για τις ενεργειακές ανάγκες τους. Δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ανακύκλωση, καθώς χρησιμοποιούν μερικές από τις πιο σημαντικές μεθόδους της. Το νερό ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται στην καλλιέργεια, ενώ γίνεται κομποστοποίηση όλων των οργανικών υλικών του κτήματος, καθώς και των εγκαταστάσεων. Όσον αφορά την ψύξη και τη θέρμανση των κτιρίων χρησιμοποιείται γεωθερμική ενέργεια μέσω θερμικών αντλιών, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση πετρελαίου και ηλεκτρικού.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η φυσική διαχείριση αποβλήτων μέσω ριζικού συστήματος τοοποίο ανακυκλώνει το χρησιμοποιημένο νερό και φτιάχνει κομπόστα είναι πρώτη στο είδος της στη Νότια Ελλάδα. Στόχος του έργου είναι στο μέλλον, με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, να επιτύχουν εκατό τις εκατό αυτάρκεια ώστε να γίνουν πρότυπο παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης.
Η «Ευμέλεια» είναι ένα καταφύγιο με πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Υπάρχουν όμορφες διαδρομές για περίπατο και ποδηλασία γύρω από το κτήμα, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να δραστηριοποιηθεί και μέσα στο αγρόκτημα. Είτε συμμετέχοντας σε σεμινάριο γιόγκα, είτε μαζεύοντας ελιές, είτε πατώντας σταφύλια, είτε χορεύοντας στο φεστιβάλ μουσικής κάθε άνοιξη, είτε απολαμβάνοντας την δοκιμή κρασιού. 
.mg

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο