Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Ένας Συριανός «Ιπτάμενος» φύλακας των Ελληνικών θαλασσών

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου όπου από το 2004 έως και σήμερα είναι Κυβερνήτης ελικοπτέρων του Λιμενικού Σώματος
Ποιο παιδί δεν έχει όνειρο να μεγαλώσει και να γίνει πιλότος;Ποιος γονιός δεν τάισε το παιδί του κάνοντας το κουτάλι ελικοπτεράκι προκειμένου να του αποσπάσει την προσοχή;Ποιος ενήλικας δεν κοίταξε στον ουρανό κάθε φορά που περνάει ένα ελικόπτερο;Βλέπετε το αίσθημα αυτό είναι αρχέγονο μέσα μας,ξεκινώντας με τον Ίκαρο και το Δαίδαλο …και καταλήγοντας στους αδελφούς Ράιτ.

Κανείς δεν τους γνωρίζει και όμως είναι οι «φύλακες άγγελοι» μας… Εργάζονται επί 24ωρου βάσεως και είναι πάντα εκεί όταν τους χρειαζόμαστε! Τα πληρώματα των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος δίνουν μάχη με τον χρόνο από αρκετά ψηλά.
Η αποφασιστικότητα τους να εξασφαλίσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ασφάλεια στις ελληνικές θάλασσες ειδικά σε σχέση με τις σύγχρονες μάστιγες της λαθρομετανάστευσης, της λαθρεμπορίας, της διακίνησης ναρκωτικών, να διαφυλάσσουν τη φυσικότητα του θαλασσίου περιβάλλοντος και να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, εκδηλώνεται και με τη συμμετοχή των συγκεκριμένων ελικοπτέρων στο συνολικό σχεδιασμό δράσης και αξιοποίησης του προσωπικού και των μέσων του Λιμενικού Σώματος.
Στα περίφημα ελικόπτερα DAUPHIN ( δελφίνια) κατέχει και μια σημαντική θέση και ένας συριανός οποίος εκτελεί λειτούργημα μέσω της εργασίας του. Πρόκειται για τον Σκαλίμη Ευστάθιο οποίος γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου και από το 2004 έως και σήμερα είναι Κυβερνήτης ελικοπτέρων του Λιμενικού Σώματος έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερες από 1400 ώρες πτήσης ημέρα και νύχτα σε αποστολές που σχετίζονται με τα αντικείμενα του Λιμενικού και στην ερευνά – διάσωση.
Το Cyclades24 μέσα από αυτά τα αφιερώματα προσπαθεί να αναδείξει και να γνωρίσουμε τους συμπατριώτες μας οι οποίοι ζουν εκτός του νησιού τους και διαπρέπουν ο καθένας στον είδος του.
Επίσης μια καλή ευκαιρία θα ήταν να δώσουμε το έναυσμα και να παρακινήσουμε ώστε να ακολουθούσουν τα βήματα τους και άλλα παιδιά από τα νησιά μας αυτήν την δύσκολη εποχή και να πιστέψουν στα όνειρα τους χωρίς τα εγκαταλείψουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε την διαφήμιση προσώπων μέσα από τα συγκεκριμένα αφιερώματα, όμως τα λόγια πρέπει να πετούν και τα γραπτά να μένουν…
Παρόλα αυτά προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον κ. Σκαλίμη για να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη ,ωστόσο για λόγους επαγγελματικούς(οι οποίοι έγιναν κατανοητοί) μας αρνήθηκε ευγενικά να μας παραχωρήσει συνέντευξη.
skalimi2
Ωστόσο δεν μας πτόησε να βρούμε και να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ρωτώντας φίλους, συγγενείς ,δασκάλους , παλιούς συναδέλφους και φυσικά μέσω της βοήθειας του διαδικτύου να δημοσιεύσουμε σήμερα αυτό το εξαιρετικό αφιέρωμα για ακόμα μια συριανή προσωπικότητα.
Ο 42χρονος αποφοίτησε του από το Λύκειο της Σύρου, εισήλθε στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού το 1991. Στην συνέχεια αποφοίτησε το 1995 πρώτος στην τάξη του αποσπώντας τιμητικό βραβείο από την ναυτιλιακή εταιρεία Anangel shipping. Ταξίδεψε ως Ανθυποπλοίαρχος σε ποντοπόρα φορτηγά πλοία. Από το Νοέμβριο του 1996 έως το Σεπτέμβριο του 1998 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό με τον βαθμό του επικούρου Μάχιμου Σημαιοφόρου.Το Σεπτέμβριο του 1998 επέτυχε στον διαγωνισμό Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και κατατάχτηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από όπου αποφοίτησε το Δεκέμβριο του 1999 και ονομάστηκε Σημαιοφόρος Λιμενικού Σώματος.
Επίσης Υπηρέτησε σε Λιμενικές Αρχές ως Κυβερνήτης περιπολικών πλοίων και διοικητής Λιμενικής Αστυνομίας, καθώς επίσης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε επιτελικές θέσεις και Εκπαιδεύτηκε ως χειριστής ελικοπτέρων κατόπιν επιλογής, στην Σχολή αεροπορίας Στρατού.
skalimnis

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο λαμπρή καθώς μετεκπαιδεύτηκε στην σχολή ελικοπτέρων Ναυτικού με εκπαιδεύσεις σε Γαλλία – Ιταλία – Γερμάνια. Από το 2004 ως σήμερα είναι Κυβερνήτης ελικοπτέρων του Λιμενικού Σώματος έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερες από 1400 ώρες πτήσης ημέρα και νύχτα σε αποστολές που σχετίζονται με τα αντικείμενα του Λιμενικού και στην ερευνά – διάσωση.
Σήμερα φέρει τον βαθμό του Αντιπλοίαρχου Λ.Σ. και μιλάει άριστα Αγγλικά και Ισπανικά.
Το DAUPHIN AS365-N3 είναι ένα δικινητήριο Ε/Π πολλαπλών αποστολών που χρησιμοποιείται από πολλές ναυτικές δυνάμεις και δυνάμεις ακτοφυλακής παγκοσμίως. Είναι φημισμένο για την ταχύτητα και την ευελιξία του, καθώς η Ν3 είναι η τελευταία και ισχυρότερη εξέλιξη της γενιάς DAUPHIN. Είναι σχεδιασμένο κυρίως για offshore επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος, τα Ε/Π του Λ.Σ. ανάλογα με τον εξοπλισμό που φέρουν (διαμόρφωση Ε/Π) μπορούν να αναλάβουν την εκτέλεση αποστολών ως κάτωθι:
1) Αστυνόμευση του Ελληνικού θαλάσσιου χώρου και των παράκτιων περιοχών για την δίωξη παράνομης αλιείας, αρχαιοκαπηλίας, λαθρεμπορίου, μεταφοράς λαθρομεταναστών και κάθε παράνομης πράξης που στοιχειοθετείται και βεβαιώνεται από εναέρια παρατήρηση.
2) Ενημέρωση των αρμοδίων Υπηρεσιών Δίωξης και παροχή οδηγιών στα πλωτά μέσα Λ.Σ. για εντοπισμό παρανομούντων.
3) Επισήμανση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, παροχή στοιχείων στις αρμόδιες Υπηρεσίες και συντονισμό των μέσων αντιμετώπισης της ρύπανσης.
4) Συνδρομή στον εντοπισμό πλοίων ή ατόμων που κινδυνεύουν στη θαλάσσια περιοχή του FIR Αθηνών σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
5) Έλεγχο τήρησης των κανονισμών Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας.
6) Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης συλλογή και παροχή πληροφοριών στις αρμόδιες Υπηρεσίες για κινήσεις πλοίων και σκαφών που σχετίζονται με θέματα εθνικής ασφάλειας.
7) Μεταφορά μέχρι τεσσάρων (5) ατόμων συμπεριλαμβανομένου και του ιπτάμενου μηχανικού ή αναλόγου βάρους υλικών (κατόπιν Δ/γης Α/Λ.Σ) σε περιπτώσεις που η ταχύτητα μετακίνησης, η φύση της αποστολής ή αδυναμία άλλου μέσου επιβάλλουν την αεροπορική μεταφορά.
8) Μεταφορά και ταχεία καταρρίχηση ομάδας ανδρών Ειδικών Δυνάμεων αποτελούμενη από τέσσερα (4) άτομα το μέγιστο, στη συνήθη διαμόρφωση του Ε/Π.
9) Από αέρος κάλυψη στόχου με ελεύθερο σκοπευτή με δυνατότητα εκτέλεσης βολής από τις πλαϊνές συρόμενες πόρτες.
10) Κάθε άλλη αποστολή που ανάγεται στις αρμοδιότητες του Λ.Σ. ή άλλου κρατικού φορέα κατόπιν διαταγής του Αρχηγού Λ.Σ.
Ο συριανός Κυβερνήτης έχει συμμετάσχει σε αρκετές αποστολές έρευνας και διάσωσης ναυαγίων-προσφύγων σε Λέσβο, Χίο ,Σάμο ,Κω και Ρόδο. Επίσης σε αποστολές πάταξης λαθρεμπορίου, στην επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραπετών από τις φύλακες Τρικάλων τον Ιούλιο του 2013 , σε αποστολές της FRONTEX σε συνεργασία με σώματα ασφάλειας άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η Αγάπη του για να βλέπει τον κόσμο από τα σύννεφα, δεν σταμάτησε εδώ καθώς το τελευταίο καιρό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης αξιωματικών.
Βλέπεις όταν κοιτάνε από ψηλά… μοιάζει η γη σας ζωγραφιά!
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο