Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Eurogroup: Μία εβδομάδα προθεσμία για να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα

της Σοφίας Ζαφείρη

Σε κλίμα σαφώς καλύτερο από αυτό που είχαμε... συνηθίσει στις αρχές του καλοκαιριού ήταν η συνέντευξη Τύπου των Π. Μοσκοβισί και Γ. Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς και τα δύο κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης τόνισαν ότι μέχρι στιγμής «έχει γίνει πολύ δουλειά», με τον Γάλλο Επίτροπο να υποστηρίζει ότι «η Αθήνα έχει καλύψει το 80% των απαιτούμενων».

Στην πραγματικότητα, όμως, και παρά το φαινομενικά καλό κλίμα στην Ελλάδα δίνονται μία εβδομάδα προθεσμία προκειμένου να συμφωνήσει σε όλα τα προαπαιτούμενα, εάν φυσικά επιθυμεί από την μία πλευρά να λάβει την πρώτη δόση των δύο δισ. ευρώ όσο και να προχωρήσει, χωρίς προβλήματα και απρόοπτα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Άλλωστε και οι δύο δεν έκρυψαν ότι παραμένουν κάποια σημεία για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία και για τα οποία οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, τονίζοντας ότι ένα από τα βασικότερα είναι το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο, μάλιστα, συνδέεται άρρηκτα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως υπογράμμισαν, τόσο ο κ. Μοσκοβισί όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ, στόχος είναι όχι μόνο να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας να επιστρέψει στην ομαλότητα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, προκειμένου να «κλείσουν» και τα τελευταία κενά, ενώ αποκάλυψε ότι έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group.

Ταυτόχρονα, πάντως, ο κ. Μοσκοβισί ήταν απόλυτα ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι «αν και στόχος όλων είναι να προστατευθούν οι αδύναμοι, αναφορικά με τις κατασχέσεις κατοικιών, ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να υπάρξει και ορθή λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος».

 Απατώντας σε ερώτηση γιατί οι δανειστές επιμένουν στο θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ούτως ώστε να μην επωφελούνται της προστασίας δανειολήπτες οι οποίοι απλά εκμεταλλεύονται «κάποια κενά» και ενώ διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια δεν προχωρούν σε αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Ο κ. Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι «ένα από τα προβλήματα είναι ότι θα πρέπει να «μετρηθούν» αυτοί που πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνειά τους και αυτοί που το πράττουν γιατί είναι κατ' εθισμό κακοπληρωτές».

Ρέγκλινγκ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά τα 10 δισ. των τραπεζών

Λιτός και απόλυτα περιεκτικός ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος περιορίστηκε σε μία μόνο δήλωση και δεν παρέμεινε στη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

«Πρώτα θα πρέπει να υπάρξει υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων και κατόπιν θα δοθούν τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Άλλωστε τα αποτελέσματα των stress tests ήταν λιγότερο αρνητικά απ' ότι προβλέπονταν πριν από λίγους μήνες, κάτι το οποίο θεωρώ θετικό», περιορίστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος του ESM.

Εως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας κλείνουν οι εκκρεμότητες, λέει το Μαξίμου

Την ύπαρξη έκτακτης συνεδρίασης του Euro Working Group το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να κλείσουν οι εκκρεμότητες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω non paper.

Όπως αναφέρεται σε αυτό «κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος».

Παράλληλα τονίζεται ότι επιβεβαιώθηκε ότι «είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση «οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά από τη συνεδρίαση

«Οι Θεσμοί και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, το Eurogroup συζήτησε τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα, όπως και τη νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, μέσα στην εβδομάδα. Αυτό θα ''ξεκλειδώσει'' την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και τη μεταφορά των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Εως και 10 δισ. προορίζονται για αυτό το σκοπό υπό το πρόγραμμα.

Το ποσό των 10 δισ. έχει ήδη μεταφερθεί από τον ESM σε ξεχωριστό λογαριασμό και μπορεί να μεταφερθεί στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις υλοποιηθούν οι συμφωνημένοι όροι. Το Eurogroup ανέθεσε στο EuroWorking Group να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».


newmoney

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο