Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Η Γη βιάζεται στην Ινδονησία μακρυά από τις κάμερες

Τις τελευταίες εβδομάδες εκτυλίσσεται -μακρυά από τις κάμερες των δυτικών Μέσων Ενημέρωσης- η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή μετά την πετρελαιοκηλίδα της BP στον Κόλπο του Μεξικού.
Θέατρο της καταστροφής αυτή τη φορά είναι η Ινδονησία όπου ανεξέλεγκτες πυρκαγιές μαίνονται και αποτεφρώνουν τεράστιες εκτάσεις τροπικών δασών. Τα περήφανα και πολύτιμα τροπικά δάση θα παραχωρήσουν τη θέση τους σε καλλιέργειες για την παραγωγή φοινικέλαιου (του συστατικού που βρίσκεται στο συσκευασμένο τρόφιμο που ορισμένοι μασουλάτε διαβάζοντας
αυτές τις γραμμές, για περισσότερα εδώ) και προϊόντων της χαρτοβιομηχανίας.
Χιλιάδες φωτιές έχουν ανάψει σε όλη τη χώρα για τον απλούστατο λόγο ότι ο τρόπος αυτός είναι κατά 75% φθηνότερος από εναλλακτικές, «περιβαλλοντικά φιλικότερες» μεθόδους εκκαθάρισης εδαφών και αλλαγής καλλιεργειών.
Καίγοντας τα τροπικά δάση μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες αποκτούν πρόσβαση σε κάποτε «παρθένα» εδάφη για να εγκαταστήσουν βιομηχανικές μονάδες υλοτομίας και παραγωγής χαρτοπολτού και εντατικές καλλιέργειες φοινικέλαιου.
Αυτή τη στιγμή οι φλόγες μετατρέπουν σε στάχτη τροπικά δάση σε τυρφώνες του Καλιμαντάν και της Σουμάτρας, δηλαδή σε μοναδικά υγροτοπικά συστήματα που φιλοξενούν είδη υπό εξαφάνιση.
Εδώ και τρεις μήνες, το τοξικό νέφος από τις φωτιές αναπνέουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδονησία. Η περιβαλλοντική κρίση είναι τόσο εκτεταμένη που η ΜΚΟ Friends of the Earth Indonesia/WALHI μοιράζει μάσκες, διενεργεί υγειονομικούς ελέγχους και εκκενώνει περιοχές για λόγους ασφαλείας των τοπικών πληθυσμών.
Ένα πέπλο αιθαλομίχλης έχει καλύψει ολόκληρη τη χώρα, ενώ η πόλη Παλανγκαράγια έχει μεταβληθεί σε ένα από τα πιο μολυσμένα μέρη στη Γη.
—Εταιρικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
Όπως καταγγέλλει η Friends of Earth Indonesia/WALHI «η απληστία των εταιρειών κυριολεκτικά πνίγει τους ανθρώπους της Ινδονησίας».
Ήδη ορισμένα στελέχη εταιρειών έχουν συλληφθεί για υποψίες συμμετοχής σε παράνομους εμπρησμούς σε δάση όπου παράγεται ο ξυλοπολτός που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ο κολοσσός της βιομηχανικής υλοτομίας και χαρτοβιομηχανίας Asian Pulp and Paper (APP).
Οι εμπρησμοί γίνονται πάντα με την απαραίτητη προεργασία παρότι διάφορες εταιρείες παραγωγής φοινικέλαιου και προϊόντων χάρτου όπως η APP «ορκίζονται» ότι έχουν καταργήσει τη μέθοδο της πυρκαγιάς για την εκκαθάριση εδαφών.
Όμως ποιος κατασκευάζει κανάλια που εκτρέπουν το νερό και το εμποδίζουν να ρεύσει προς τους πανέμορφους τυρφώνες, οι οποίοι αποξηραίνονται και εν συνεχεία καίγονται;
Στην Ινδονησία η κοινή γνώμη και η κοινωνία των πολιτών διαμαρτύρονται, οργανώνουν επιστημονικές έρευνες και προετοιμάζουν νομικές ενέργειες κατά των εταιρικών κολοσσών που ρημάζουν το φυσικό περιβάλλον και τη ζωή τους με την ανοχή των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων.
Η κεντρική κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση, ενώ τις πυρκαγιές συχνά συντονίζουν ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες που τρομοκρατούν τους τοπικούς πληθυσμούς.
Κεντρικό ρόλο σε αυτή την καταστροφή διαδραματίζουν διεθνείς τράπεζες καιχρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούν τον κλάδο της παραγωγής φοινικέλαιου.
—Βόμβα για το Κλίμα του πλανήτη
Οι φωτιές στην Ινδονησία έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σύμφωνα με το Bloomberg μόνο στις 14 Οκτωβρίου, οι εκπομπές ρύπων από τα καιόμενα δάση της Ινδονησίας ανήλθαν σε 61 Μεγατόνους, σχεδόν το 97% των συνολικών ετήσιων εκπομπών της χώρας.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αυτή τη στιγμή η Ινδονησία παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την αμερικανική οικονομία και μέσα σε τρεις εβδομάδες εκλύθηκε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τις ετήσιες εκπομπές της Γερμανίας.
Οι πρόσφατες πυρκαγιές και οι επιπτώσεις του τοξικού νέφους εκτιμάται ότι θα κοστίσουν στην Ινδονησία περίπου 35 δισ. δολάρια ή 4% του ΑΕΠ.
Από το 2000 ως το 2012 έχουν χαθεί περισσότερα από 60 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
Αλλά αυτά τα νούμερα, μέρη ανά εκατομμύριο ή δολάρια, δεν συλλαμβάνουν το πλήρες μέγεθος της καταστροφής που συντελείται. Ουρακοτάγκοι, λεοπαρδάλεις, τροπικές αρκούδες, γίββωνες, ρινόκεροι και τίγρεις της Σουμάτρας είναι λίγα από τα πολύτιμα και σπάνια είδη της βιοποικιλότητας που απειλούν οι φλόγες.
Δεν καίγονται όμως μόνο τα δέντρα και τα ζώα. Καίγεται η ίδια η γη. Πολλά από τα δάση που αποτεφρώνονται  βρίσκονται σε τυρφώνες, εδάφη πλούσια σε τύρφη. Όταν η φωτιά διεισδύσει στο έδαφος απελευθερώνει μεθάνιο, μονοξείδιο του άνθρακα, όζον και εξωτικά αέρια όπως το κυανιούχο αμμώνιο για εβδομάδες μπορεί και μήνες.
Το νέφος έχει πλήξει και τις γειτονικές χώρες όπως η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη.









Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο