Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Microfinance: Η μικρο-χρηματοδότηση επιχειρήσεων ως μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα

Η ομάδα της AFIφώτο: Γιώργος Κωνσταντινίδης
Με γνώμονα την ανάγκη για την προαγωγή μικρο-πιστώσεων στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε το 2014 η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Action Finance Initiative (AFI).
Η AFI παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης και χρηματοδότησης μέχρι 10.000 ευρώ σε μικροεπιχειρηματίες με σκοπό την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Για την εν λόγω πρωτοβουλία, τη γέννηση της, τα οφέλη της, τις δυνατότητες που προσφέρει καθώς και τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα, μιλάει η ομάδα της AFI στο epixeiro.gr.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την AFI; Ποιά είναι η ομάδα πίσω από την πρωτοβουλία;
Η Action Finance Initiative (AFI) γεννήθηκε εκεί όπου συναντήθηκαν μαγικά η ανάγκη, η αφορμή κι η ευκαιρία. Ιδρυτικοί εταίροι είναι η ActionAid Hellas κι η γαλλική οργάνωση ADIE – ηγέτιδα στην Ευρώπη σε θέματα microfinancing. H ActionAid Hellas από τη μια πλευρά αναζητούσε τρόπους για να διευρύνει το κοινωνικό αποτύπωμα της εντός των συνόρων της Ελλάδας την εποχή της κρίσης και της ανεργίας, ενώ η ADIE κι η Ευρωπαϊκή Ένωση διενεργούσαν μελέτη σκοπιμότητας, ώστε να ιδρύσουν έναν οργανισμό microfinance στην Ελλάδα και διερευνούσαν τρόπους να το επιτύχουν. Οι φορείς αυτοί συναντήθηκαν το 2013, οπότε και ξεκίνησε μια συνεργασία που επισφραγίστηκε το 2014 με την ίδρυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Action Finance Initiative (AFI). Η ΑFI αποσκοπεί στην προαγωγή των μικρο-πιστώσεων στη χώρα μας, βοηθώντας ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ή/και μακροχρόνια άνεργους να δημιουργήσουν μόνοι τους τη δική τους θέση εργασίας μέσω της αυτoαπασχόλησης, εμπιστοσύνης κι αλληλεγγύης. Επίκεντρο της προσπάθειας είναι ο άνθρωπος, το δικαίωμα στην εργασία κι οι ανεξάντλητες δυνατότητες που κρύβει ο καθένας.
Η AFI δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα αυτών κι έχει στόχο να επιλέξει, συμβουλέψει, καταρτίσει και προσφέρει, μέσω συνεργαζόμενης τράπεζας, πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε περίπου 250 πιθανούς μικροεπιχειρηματίες μέσα στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της με μικρά δάνεια ως 10.000€.
Η επιχειρησιακή ομάδα της πρωτοβουλίας αυτής απαρτίζεται από 4 επαγγελματίες στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη με εκτενή επαγγελματική εμπειρία σε διαφορετικούς κλάδους και γνωστικά αντικείμενα.
To microfinancing το γνωρίσαμε στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και Αφρικής; Υπάρχει ανάγκη για το εργαλείο του microfinance στην Ελλάδα;
Το microfinance πράγματι το μάθαμε από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ωστόσο στην Ευρώπη καθιερώθηκε σε εποχή που η οικονομία "φορούσε τα καλά της" πριν από 25 χρόνια. Αυτό αποδεικνύει τη δυναμική του εργαλείου: μπορεί να κάνει τη διαφορά τόσο σε αναπτυσσόμενες όσο και σε ανεπτυγμένες οικονομίες, εντός ή εκτός κρίσης, σε μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα, όπως το Παρίσι, μέχρι απόμακρες επαρχίες στην Ασία και την Αφρική. Η ανάγκη για πίστη σε με επιχειρηματική ιδέα, η προοπτική μιας θέσης εργασίας κι ενός σταθερού εισοδήματος είναι παγκόσμιες, ειδικά όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Στο Μπαγκλαντές πήρε τη μορφή "δανείων αλληλεγγύης" (solidarity loans) σε γυναίκες σε μικρά χωριά, στην Ευρώπη το εργαλείο αυτό έχει αποδειχθεί εξίσου αναγκαίο κι αποτελεσματικό σε ομάδες Roma. Με μικρές παραλλαγές στο εργαλείο του microfinance μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τελικά η επιχειρηματικότητα να γίνει προσιτή στον καθένα.
Αν κατασκευάσουμε το χάρτη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, θα παρατηρήσετε ότι κανείς δεν εξυπηρετεί το μερίδιο της αγοράς που χρειάζεται μικρή χρηματοδότηση. Αυτό ισχύει και τώρα αλλά και πριν την κρίση που βιώνουμε. Υπάρχουν κάποιες λύσεις για χρηματοδοτήσεις άνω των 25.000 ευρώ, διαφορετικά για μικρότερο ποσό ένας μικροεπιχειρηματίας πρέπει να βασιστεί εξ ολοκλήρου σε αποταμιεύσεις, σε φίλους και συγγενείς ή σε επιδοτήσεις. Σήμερα στην Ελλάδα πρόσβαση στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει, οι αποταμιεύσεις σπανίζουν, φίλοι και συγγενείς είναι ήδη αρκετά πιεσμένοι οικονομικά, ενώ οι επιδοτήσεις δεν είναι σταθερές, έχουν περιορισμούς, ενώ η εκταμίευση μπορεί να καθυστερήσει μήνες. Έτσι η βάση της οικονομίας παραμένει εκτεθειμένη σε έλλειψη ρευστότητας για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης.
Εκτός από τη χρηματοδότηση τί άλλο παρέχετε σε αυτούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα; Ποιά είναι τα κριτήρια συμμετοχής;
Δωρεάν εκπαίδευση, υποστήριξη χωρίς καμία χρέωση τόσο πριν όσο και μετά την εκταμίευση της χρηματοδότησης μέχρι την τελική αποπληρωμή του μικρο-δανείου. Θέλω να καταλάβετε τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό και γιατί είναι ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα. Ένας εν δυνάμει επιχειρηματίας μας εκδηλώνει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση, ωστόσο στο σακίδιο του έχει μια ιδέα, εργατικότητα και πολύ πάθος. Βλέπετε η ωριμότητα των προτάσεων που συναντούμε κυμαίνεται από μια απλή ιδέα μέχρι έτοιμη χρηματοδοτική αίτηση. Μια μέση ιδέα για να καταλήξει σε φάκελο χρηματοδότησης απαιτεί 6-20 ώρες εκπαίδευσης. Αυτή η εκπαίδευση μπορεί να συμπεριλαμβάνει αρχές οικονομικού προγραμματισμού, ανάλυση απαιτήσεων για να ιδρύσει κάποιος την επιχείρηση του και των διαφορετικών νομικών μορφών, προετοιμασία του business model canvas, σχεδιασμός 3-ετούς επιχειρησιακού πλάνου, σεμινάριο για πωλήσεις και μάρκετινγκ. Όλα αυτά προσφέρονται χωρίς καμιά απολύτως χρέωση. Μετά την έγκριση της μικρο-πίστωσης παρέχουμε μέντορες σε κάθε project που το ακολουθούν με συχνές συναντήσεις μέχρι την τελική αποπληρωμή του δανείου, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως 4 ολόκληρα χρόνια. Αυτό λέγεται δέσμευση απέναντι στον μικροεπιχειρηματία. Αυτός είναι μάλιστα ο πρωτεύων λόγος που οι επιχειρηματίες αισθάνονται απόλυτα τη δική τους ευθύνη απέναντι στην AFI, καθώς νιώθουν την υποστήριξη της ομάδας μας καθ' όλη τη διαδρομή τους.
Κριτήριο συμμετοχής στη δωρεάν υποστήριξη είναι το ενδιαφέρον για πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της συνεργαζόμενης τράπεζας. Εφόσον ο νέος ή υφιστάμενος επιχειρηματίας εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση, άμεσα συμμετέχει στο δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης που προσφέρουμε. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία σε οικονομικό σχεδιασμό, η AFI είναι εδώ για να εκπαιδεύσει από την αρχή όσους ενδιαφέρονται και πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης.
Μέχρι σήμερα, δάνεια σε επιχειρήσεις έδιναν μόνο οι τράπεζες, σε τι διαφέρει το microfinance από ένα κλασικό τραπεζικό δάνειο;
Πράγματι , μέχρι πρόσφατα δάνεια έδιναν μόνο οι τράπεζες. Ωστόσο, δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τις τράπεζες για χρηματοδότηση εταιριών μέχρι 10.000 ευρώ. Το κόστος συλλογής/διαχείρισης φακέλου κι αξιολόγησης μιας πρότασης μέχρι 10.000 ευρώ ήταν πάντοτε ασύμφορη για την τράπεζα κι επομένως η εξυπηρέτηση ενός μεγάλου αριθμού επιχειρηματικών προτάσεων ήταν αδύνατη ανεξαρτήτως της κρίσης. Η δανειοδότηση ενός επιχειρηματία με 5.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης, αγορά πρώτων υλών κτλ μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για τη βιωσιμότητα της εταιρίας του, ωστόσο για την τράπεζα ήταν πάντα μια υπόθεση εκτός εμβέλειας δράσης.
Η σημαντικότερη διαφορά από ένα κλασικό τραπεζικό δάνειο ωστόσο είναι η προσέγγιση που έχουμε προς τους επιχειρηματίες.
Κατ' αρχάς μια τράπεζα δεν προσφέρει δωρεάν υποστήριξη κι εκπαίδευση. Στην AFI πιστεύουμε ότι η υποστήριξη στον εκάστοτε επιχειρηματία τόσο πριν όσο και μετά τη δανειοδότηση κάνει τεράστια διαφορά στη βιωσιμότητα της εταιρίας του, στην πρόληψη λαθών, στην ευέλικτη προσαρμογή της εταιρίας στις εκάστοτε συνθήκες κι ανάγκες της αγοράς. Είναι σημαντικό να έχει ο επιχειρηματίας ερεθίσματα από άλλους έμπειρους επιχειρηματίες, να ακούει και να συνδυάζει πολλαπλές προτάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο χειρισμός κάποιων πρακτικών θεμάτων που μπορεί να καθορίσει την πορεία της επιχείρησης κι όχι η ιδέα αυτή καθ΄ εαυτή.
Στην AFI επίσης πιστεύουμε ότι το ψυχολογικό όφελος ύπαρξης ενός συστήματος υποστήριξης είναι τεράστιο. Γνωρίζει ο επιχειρηματίας ότι θα δει τον μέντορα του 2-4 φορές το μήνα κι ότι θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε συμβουλές, ιδέες, επιχειρησιακό δίκτυο κοκ.
Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται σε αυτό που ονομάζουμε «προσωποποιημένη υπηρεσία». Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι οι επιχειρηματίες τελικά αισθάνονται ότι αποπληρώνουν τον εκάστοτε σύμβουλο κι εθελοντή της AFI που τους υποστηρίζει, γιατί αντιλαμβάνονται ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στο πλευρό τους σε όλη την επιχειρηματική διαδρομή τους. Αισθάνονται ότι έχουν συνάψει συμφωνία που δε θέλουν να αθετήσουν με το δίκτυο των ανθρώπων που τους βοηθούν κι όχι με μια απρόσωπη τράπεζα. Είναι στην ανθρώπινη φύση να ξεπληρώνεις στο έπακρο αυτόν που σε εμπιστεύτηκε, ειδικά αν ήταν η τελευταία σου ευκαιρία.
Τα κριτήρια από την άλλη διαφέρουν: δεν θα ακούσετε στην AFI για εγγυήσεις σπιτιών, αυτοκινήτων, περιουσιακών στοιχείων. Η εκταμίευση του δανείου γίνεται μια φορά στην αρχή κι όχι σε δόσεις. Υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα χρεών αρκεί να αποδεικνύεται πως έχει γίνει ρύθμιση που τιμάται από τον επιχειρηματία.
Τέλος, ειδοποιός διαφορά είναι η ευελιξία και ταχύτητα των διαδικασιών. Ανάλογα με την ωριμότητα της ιδέας και την αποφασιστικότητα του επιχειρηματία, o χρόνος από την αρχική ενημέρωση μέχρι την έγκριση χρηματοδότησης από την AFI μπορεί να πάρει λιγότερο από 2 εβδομάδες. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι την εκταμίευση εξαρτάται αποκλειστικά από την συνεργαζόμενη τράπεζα μέσω της οποίας γίνεται η χρηματική μεταφορά στο λογαριασμό του επιχειρηματία και μπορεί να διαρκεί 2-3 επιπλέον εβδομάδες maximum.
Ποιά είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να πάρει μέρος στο πρόγραμμα; Υπάρχουν περιορισμοί;
Η διαδικασία περιλαμβάνει ενημέρωση για το πρόγραμμα, εκπαίδευση σε τομείς που κριθεί αναγκαίο τόσο από την AFI όσο και τον ενδιαφερόμενο νέο ή υφιστάμενο επιχειρηματία, συνέντευξη στον επιχειρηματία που αγγίζει τόσο προσωπικά όσο και επιχειρηματικά οικονομικά, κατάρτιση 3ετούς επιχειρησιακού πλάνου, συνέντευξη με τον εκάστοτε εγγυητή και κατάθεση της πρότασης προς έγκριση.
Το πιο καλό νέο είναι πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στη φύση της δραστηριότητας. Από εκτροφή σαλιγκαριών μέχρι εξαγωγές μελιού, από ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι οικοδομικά υλικά, μικροέμποροι σε λαϊκές μέχρι κομμωτήρια, οινοποιεία έως mobile applications. Έχουμε ακούσει και διαχειριστεί τόσες πολλές ιδέες που μπορούμε να αντικρούσουμε την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα αρχίζει και τελειώνει στα καφέ.
Όπως σε κάθε πρόγραμμα, υπάρχουν κριτήρια που τα έχουμε πολύ προσεκτικά προσαρμόσει στις συνθήκες της χώρας καθώς επηρεάζουν άρρηκτα τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού.
1. Το σύνολο της επένδυσης/προϋπολογισμού να μην ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ.
Αυτό ισχύει για την αρχική επένδυση εάν πρόκειται για νεοσύστατη επιχείρηση ή για τον προϋπολογισμό ενός καινούριου εγχειρήματος εάν πρόκειται για υφιστάμενη επιχείρηση.
Κάποια παραδείγματα επενδύσεων για τις οποίες μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το δάνειο είναι τα εξής:
  • Μια εταιρία πουλάει ήδη εγχώρια, αλλά θέλει να εξάγει κι άρα χρειάζεται κάποιο ποσό χρηματοδότησης για διεθνή κατοχύρωση ονόματος και συμμετοχή σε εκθέσεις,
  • Μια εταιρία καλλυντικών θέλει να λανσάρει καινούργιο προϊόν και χρειάζεται χρήματα για την πιστοποίηση και την προώθηση,
  • Ένας επιχειρηματίας θέλει να χτίσει ένα online κατάστημα και χρειάζεται να πληρώσει τον developer για την κατασκευή της πλατφόρμας,
  • Θέλει κάποιος να ανοίξει ένα χώρο εστίασης και χρειάζεται χρήματα για την αδειοδότηση, την εγγραφή, τα νομικά έξοδα, τις πρώτες ύλες, τα πρώτα ενοίκια και τις ασφάλειες,
  • Θέλει ένας αγρότης να αγοράσει σπόρους για μια καινούρια καλλιέργεια.
2. Η επιχείρηση να είναι εγγεγραμμένη την στιγμή που θα εκταμιευθεί το δάνειο.
Καλύπτουμε τις νομικές μορφές: ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΙΚΕ, ατομικές επιχειρήσεις κι ελεύθερους επαγγελματίες.
3. Η δραστηριότητα να είναι νόμιμη.
4. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει πλειοψηφία των μετοχών (majority stake) στην επιχείρηση.
5. Ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να έχει χρέη προς το κράτος για τα οποία δεν έχει γίνει κάποια ρύθμιση.
6. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει εγγυητή που θα βοηθάει στην αποπληρωμή της μικροπίστωσης, μόνο εάν ο επιχειρηματίας αντιμετωπίσει δυσκολία πληρωμής. Η εγγύηση αφορά το 50% της συνολικής αξίας του δανείου κι έως τα 3.000 ευρώ. Ο εγγυητής υπογράφει την εγγύηση με την AFI.
Η εγγύηση δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε μορφή ακίνητης/κινητής περιουσίας. Επίσης, δεν απαιτείται να δεσμευτεί ολόκληρο το ποσό της εγγύησης σε καμιά χρονική στιγμή.
Τι σημαίνει το όριο των 3.000 ευρώ: εάν ο επιχειρηματίας πάρει ένα δάνειο 2.000 ευρώ, τότε ο εγγυητής θα πρέπει να του εγγυηθεί για τα 1.000 ευρώ, ενώ αν πάρει δάνειο 9.000 ευρώ τότε θα πρέπει να του εγγυηθεί 3.000 ευρώ (παρ' όλο που το 50% του δανείου είναι 4.500 ευρώ).
Από πού προέρχεται η χρηματοδότηση;
Οι χρηματοδότες των λειτουργικών εξόδων μας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το SolidarityNow καθώς κι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το όραμα για μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης ήταν κοινό από τη πρώτη στιγμή κι αποτέλεσμα ήταν η από κοινού υποστήριξη της AFI. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των δανείων προέρχονται από Έλληνα ιδιώτη χορηγό του εξωτερικού.
Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε πως η ΑFI είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρία και βάση του Τραπεζικού νόμου στην Ελλάδα (3601/2007) οφείλει να συνεργαστεί με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να μπορεί να εκταμιεύει, δανειοδοτεί και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις.
Ο τραπεζικός συνεργάτης της AFI είναι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα (Pancretan Cooperative Bank) μέσω της οποίας εκταμιεύονται τα μικρο-δάνεια σε νεοσύστατες ή υφιστάμενες μικρο-επιχειρήσεις.
Συνεργάζεστε με άλλους φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό;
Πολλούς! Στην Ελλάδα έχουμε συνεργασίες με εκπαιδευτικούς φορείς, πανεπιστήμια, co-working spaces, ΜΚΟ, ερευνητικά κέντρα, εκκολαπτήρια επιχειρήσεων, online portals που ειδικεύονται στην επιχειρηματικότητα. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε το ALBA University, το Venture Garden, τον ΣΕΒ και το EkinisiLab, το Women on Top, το i4U, την ΕΡΓΑΝΗ, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Praksis Business Coaching Center κλπ. Έχουμε κάνει ενημερωτικές ημερίδες σε OpenCoffee Θεσσαλονίκης, στο ΘέΑ, στο Innovathens, στην ημερίδα για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα κτλ Όπως προαναφέραμε, στρατηγική συνεργασία υπάρχει και με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα μέσω της οποίας εκταμιεύονται τα μικρο-δάνεια σε νεοσύστατες ή υφιστάμενες μικρο-επιχειρήσεις.
Στο εξωτερικό η μεγαλύτερη συνεργασία μας είναι με την ADIE, η οποία αποτελεί μία εκ των δυο ιδρυτριών της AFI.
Πόσες επιχειρήσεις έχουν συμμετάσχει σήμερα στο πρόγραμμα; Ποιες είναι αυτές; Σε τι κατάσταση βρίσκονται τώρα; Υπάρχει ανταπόκριση σε αυτό που κάνετε;
Το ενδιαφέρον αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, όχι μόνο από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι 25% των αιτήσεων ενδιαφέροντος που λαμβάνουμε προέρχονται από γεωγραφικές περιοχές που δυστυχώς αδυνατούμε να καλύψουμε με την παρούσα υποδομή μας. Τα καλά νέα είναι πως προετοιμάζουμε κι εγκρίνουμε 2-3 φακέλους χρηματοδότησης κάθε δυο εβδομάδες. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι πως μπορούμε να διαχειριστούμε ακόμη περισσότερους καθώς περνάει ο καιρός! Η συμμετοχή σε ενημερωτικές ημερίδες είναι μεγάλη και για το λόγο αυτό εγκαινιάσαμε αρχές του 2015 τα Open Days τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να καλύψουμε τη ζήτηση, όπου δυο φορές την εβδομάδα έχουμε καθορισμένες ώρες για ενημερωτικές συναντήσεις. Το ενδιαφέρον αφορά κάθε είδους δραστηριότητα κι αυτή είναι η μαγεία αυτής της πρωτοβουλίας: σήμερα προετοιμάζεις ένα project τεχνολογικό, αύριο ένα τυροκομείο, μεθαύριο ένα εγχείρημα τουριστικό και την επόμενη εβδομάδα συνεργείο αυτοκινήτων, αντιπροσωπεία δομικών υλικών κοκ Μέχρι στιγμής έχουμε παρατηρήσει μια ισορροπία ανάμεσα σε νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις. Ισορροπία υπάρχει επίσης ανάμεσα σε επιχειρηματικότητα αντρών και γυναικών, ενώ έχουμε ενημερώσει, εκπαιδεύσει και χρηματοδοτήσει επιχειρηματίες που ηλικιακά κυμαίνονται από 25-50 ετών. Κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη επενδύσει τα χρήματα που δώσαμε κι έχουν προβεί στις πρώτες αγορές σύμφωνα πάντα με το επιχειρησιακό πλάνο που ετοιμάσαμε. Άλλες είναι στα πρόθυρα launch. Η ποικιλία που βιώνουμε είναι ανεξάντλητη κι αυτή είναι η δύναμη της πρωτοβουλίας αυτής.
Για περισσότερες πληροφορίες:
  • Μπες στο facebook, ακολούθησε τη σελίδα της AFI και δήλωσε συμμετοχή στα events και open days,
  • Συμπλήρωσε τη φόρμα ενδιαφέροντος στο website της AFI
  • Παρακολούθησε τα open days να μάθεις περισσότερα:
ΑΘΗΝΑ: Κάθε Τρίτη & Πέμπτη, 13:00
28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 64
3ος όροφος, 104 34, Αθήνα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κάθε Τρίτη 11:00 & κάθε Πέμπτη 16:00
Πείραμα Πολυχώρος, Φιλίππου 51
1ος όροφος, 546 31, Θεσσαλονίκη


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο