Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

“ Να μην εξαιρείται κανείς από τις νέες προνομιακές ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών ”

Με ερώτηση τους στο ελληνικό κοινοβούλιο, επανέρχονται οι βουλευτές κ.κ. Διονύσης Σταμενίτης, Γιάννης Καράμπελας, Μάξιμος Σενετάκης και Φωτεινή Αραμπατζή, αναφορικά με τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που ψηφίστηκαν στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, οι εν λόγω βουλευτές είχαν καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία ζητούσαν να υπάρχει δυνατότητα και για τους οφειλέτες που βρίσκονται ήδη σε κάποια ρύθμιση, να μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε δεκτό από την τρόικα, με πρόσχημα τη μείωση που θα προέκυπτε στα υπολογισθέντα εσόδα που θα εισέπρατε το ελληνικό κράτος, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για τον λόγο αυτό, ζητάνε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα να τους ενημερώσει βάση απόλυτων αριθμών – προβλέψεων, ποια θα ήταν η μείωση των εσόδων βραχυπρόθεσμα αν οι οφειλέτες που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση μπορούσαν να κάνουν χρήση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης των 48 δόσεων.

Τονίζουν μάλιστα την ανάγκη οι οφειλέτες να αντιμετωπίζονται με κριτήρια ισότητας, η κυβέρνηση να μεριμνά προκειμένου να διασφαλίζεται η επιβίωση των επιχειρήσεων και να μην φτάνουμε στο σημείο να επιβραβεύονται οι ασυνεπείς και στην ουσία να τιμωρούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ Ν. 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013» ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ.

Δόθηκε διέξοδος σ’ ένα πρόβλημα.

Διέξοδος σ’ ένα πρόβλημα ετών, το οποίο είχε αποτέλεσμα να υπάρξει υστέρηση εσόδων του Κράτους, έρχεται να δώσει το Υπουργείο μέσα από το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των ν. 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013» για τους οφειλέτες. Στις ρυθμίσεις του εν λόγω ψηφισθέντος νομοσχεδίου όμως, δεν περιλαμβάνονται οι οφειλέτες που τα χρέη τους βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση. Με τον τρόπο αυτό ωστόσο, δημιουργούνται δύο κατηγορίες οφειλετών:  α) εκείνοι που ρυθμίζουν τα χρέη τους με σκοπό να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν εντάσσονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και  β) εκείνοι που δεν είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις των χρεών τους και επωφελούνται από τις νέες.

Με βάση τη συγκεκριμένη ρύθμιση λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα με αποτέλεσμα να υπάρξει υστέρηση των εσόδων.

Σύμφωνα με την Υποπαράγραφο Α1 εδάφιο 6 γ. του εν λόγω νόμου επίσης, για τη ρύθμιση χρεών πάνω από 300.000 ευρώ απαιτείται η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλισης εμπράγματης ασφάλειας που προσδιορίζεται από ανεξάρτητο εκτιμητή. Η εξασφάλιση εγγυητικής επιστολής από την τράπεζα ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα απαιτεί ισόποση κατάθεση του ποσού σε αυτή, που συνήθως δεν είναι εφικτή.

Επειδή πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η είσπραξη των οφειλών μέσα από τρόπους που θα διασφαλίζουν την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Επειδή μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα προϋπολογισθέντα έσοδα του Κράτους, εντάσσοντας αναδρομικά οφειλέτες σε αυτή τη ρύθμιση.

Επειδή το Κράτος έχει υποχρέωση να αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες με κριτήρια ισότητας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να λάβετε πρόσθετα μέτρα αναφορικά με τους οφειλέτες που τα χρέη τους βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση, ώστε να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις;

Έχετε υπολογίσει ποια θα είναι η μεταβολή στη ροή εσόδων από ήδη ρυθμισμένες οφειλές που πιθανόν να μετατεθούν στην καινούρια ρύθμιση;

Τι μεταβολή αναμένεται να προκύψει στα έσοδα του Κράτους βραχυπρόθεσμα και ποια προβλέπεται να είναι τα θετικά αποτελέσματα της ρύθμισης μακροπρόθεσμα;

Προτίθεστε να επανεξετάσετε το ζήτημα παροχής εγγυήσεων και διασφαλίσεων εμπράγματης ασφάλειας, ώστε να είναι εφικτή με βάση τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος η καταβολή τους;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Διονύσης   Σταμενίτης, Βουλευτής Πέλλας
Γιάννης Καράμπελας, Βουλευτής Βοιωτίας
Μάξιμος Σενετάκης, Βουλευτής Ηρακλείου
Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Σερρών


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
Βουλευτής Ν. Βοιωτίας
Φίλωνος 16, 32100 Λιβαδειά, www.ikarampelas.blogspot.gr



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο