Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Εγκρίθηκε σημαντική τροπολογία του ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου

Αποκλείονται από τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης πόλεις υποψηφίων κρατών που δεν σέβονται πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της ΕΕ και άλλων κρατών μελών

Σε ψηφοφορία για την έκθεση σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση δράσης της Ένωσης, όσον αφορά στις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 έως 2033, η επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ ενέκρινε τροπολογία του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου, σύμφωνα με την οποία οι πρακτικές υποψηφίων για ένταξη κρατών στην ΕΕ συνδέονται ευθέως και επηρεάζουν την υποψηφιότητα πόλεων τους για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η προσθήκη αυτή, η οποία έτυχε συνολικής στήριξης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στέλνει καθαρά μηνύματα στους γείτονες της Ελλάδας διατυπώνοντας με σαφήνεια τις επιπτώσεις των πρακτικών κατάχρησης και παραποίησης ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία ορίζει: «Όσον αφορά στις πόλεις των υποψήφιων και των δυνάμει υποψήφιων χωρών, τα μεμονωμένα στοιχεία της υποψηφιότητας πρέπει να συνάδουν με το κεκτημένο της Ένωσης και να σέβονται τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της».
«Πρόκειται για σημαντική προσθήκη με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Είναι απαράδεκτο την ώρα που υποψήφια προς ένταξη κράτη μέλη σφετερίζονται εθνικά σύμβολα, αμφισβητούν πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά και στοιχεία άλλων κρατών, να διεκδικούν για μία πόλη τους τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Παπανικολάου και υπογράμμισε: «Ο θεσμός αυτός προκρίνει την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση και σεβασμό. Η συγκεκριμένη τροπολογία προσθέτει το αυτονόητο. Όσοι δεν σέβονται τις βασικές αρχές και αξίες της Ε.Ε. δεν έχουν δικαίωμα να ηγούνται ευρωπαϊκών πολιτιστικών πρωτοβουλιών».

Γραφείο Βρυξελλών
60 Rue Wiertz, B-1047 Bruxelles
τηλ: +32 2 28 45 254 - φαξ: +32 2 28 49 254
e-mail:georgios.papanikolaou@europarl.europa.eu

Γραφείο Ελλάδας
Μενάνδρου 54, Αθήνα
Τηλ.: 210 5240705 - φαξ: 210 5230276
e-mail: papanikolaou.office@gmail.com



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο